Interview: Werken als Team Coach bij Nike - Portret van Koen Muylaert
Wie ben ik?
Ik ben Koen Muylaert en ik ben 31 jaar. Ik woon in Wilrijk en ben afkomstig uit Roosdaal. Sinds februari 2017 ben ik aan de slag als Coach Processing in Wings. Dat was een heuse aanpassing aangezien ik vijf jaar voor de zenders VIER & VIJF en productiehuis Woestijnvis heb gewerkt op de sales- en researchafdeling. Op een bepaald moment leek het me tijd om nieuwe horizonten te verkennen. Daarom begon ik de zoektocht naar de geschikte plek in een groeiend en gezond bedrijf om te kunnen groeien en nieuwe dingen te leren. Als sportliefhebber en -beoefenaar was ik dus verheugd om me te mogen voorstellen als Coach bij Nike. Een pittige uitdaging, maar dat maakt me nog zozeer enthousiast!
Buiten de werkuren probeer ik mijn tijd te verdelen in quality time met mijn vrouw en quality time met mijn band ‘Tough Titty’. Dat is een geweldig en waanzinnig goede coverband van 80’s glam, heavy metal en hardrock die voor de nodige sfeer zorgt.
Wanneer ik het lichaam iets meer wil uitdagen, bezoek ik het mini-voetbalveld, de gym of het park voor een looptocht. Als ik dan nog ergens tijd kan vinden, ga ik graag af en toe naar stevig gitaargeweld kijken, leer ik een of ander exotisch gerecht maken, lach ik me te pletter bij een stand-up comedy gig of verdiep ik me in mijn retrogameverzameling.
Mijn studies:
Ik heb gekozen om televisiejournalistiek te studeren. Dat heb ik drie jaar lang in Gent gedaan. Nadien volgde ik nog een extra opleiding Internationale Bedrijfscommunicatie in Antwerpen.
Ik volgde mijn studiepatroon tijdens mijn zoektocht naar een leuke job en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij SBS-Woestijnvis.
Doch merkte ik dat dit niet volledig in lijn lag met mijn DNA. Helaas ben ik dan, na ongeveer vijf jaar, door omstandigheden naar een nieuwe uitdaging op zoek gegaan. Tijdens mijn studies had ik reeds gedurende lange tijd weekend- en vakantiewerk gedaan in een logistieke omgeving. Daarom leek het mij het perfecte moment om aan een carrièreswitch richting logistiek te denken. Vervolgens voerde ik meerdere gesprekken met mensen die reeds lange tijd in de sector werkten. Zo wekte ik mijn interesse op om aan de slag te kunnen gaan in: het hele proces van hoe een bestelling bij de eindklant terecht komt, de hele aaneenschakeling ervan en alle zijtakken, welke invloed elk klein detail kan hebben in de hele supply chain...
Mijn carrière:
Ik ben begonnen als sales contact bij ATOS Worldline. Dat is het bedrijf achter bancontact, Visa, Mastercard, Ogone... Kortom, de elektronische en digitale betaaldiensten. Na zes maanden groeide ik daar door tot assistant account manager.
Na anderhalf jaar ben ik aan de slag kunnen gaan bij SBS, toen overkoepeling van VT4 en VijfTV, als TV-Planner. Ik was medeverantwoordelijk voor het inplannen, opvolgen en evalueren van de televisiereclame.
Vervolgens kon ik er na drie jaar doorgroeien tot Account Executive. Daar zorgde ik voor de ondersteuning in een salesteam, ik maakte de eerste voorbereidingen voor commerciële dossiers en ik voorzag de evaluaties van reclamecampagnes.
Ten slotte ging ik in februari 2017 aan de slag bij Nike ls Coach Processing in Wings
Hoe ziet een dag als logistics coach eruit:
Het is de taak als coach om klaar te staan met alle informatie aan het begin van de shift. Je brengt het team op de hoogte van de komende shift, zorgt ervoor dat informatie gecommuniceerd wordt als die er is en staat klaar voor de vragen die het team heeft. Daarnaast controleer je, na de opstart, de verwachte aanwezigheden.
Als Team Coach ben je ook voor een deel verantwoordelijk voor wat administratie, onder andere voor de verlofaanvragen, de takenverdeling, de staffing beheren van uitzendkrachten, de gepresteerde uren of verlofdagen staven... Die taken behoren bij het takenpakket.
Doorheen de dag zorg je er als coach voor dat het proces en de shift zo vlot mogelijk verlopen. Je stuurt het team aan en past de takenplanning aan waar nodig.
Je bent betrokken bij verschillende projecten, waarbij je regelmatig aftoetst met collega’s om processen te kunnen verbeteren.
Als coach stuur je een team. Dat betekent dat je jouw team ook moet kennen. Wanneer mogelijk zijn er ook momenten om met de mensen te connecten, zodat je kan motiveren, bijsturen, luisteren, ...
Waarom is coaching zo belangrijk bij Nike ELC?
We zijn een bedrijf dat leunt op het principe van human potential. Uiteindelijk zijn het de mensen die elke dag zorgen dat we de goal kunnen shippen, ruim bekeken dan.
Het coachen van de mensen is dusdanig belangrijk opdat ze zich elke dag opnieuw kunnen inzetten in het proces, dat ze hun potentieel kunnen inzetten en ontwikkelen en dat ze ook voldoening hebben in hun rol. Door coaching kunnen we mensen laten doorstromen waar mogelijk. Daarbij kunnen we hen een duwtje in de rug geven wanneer nodig en kunnen we mensen inspireren om elke dag hun steentje te laten bijdragen in het succesverhaal van Nike.
Wat zijn enkele tips om mensen te coachen/motiveren?
Dit hangt natuurlijk af van situatie tot situatie.
Ik vermeld hieronder enkele tips & tricks die mij altijd van pas komen of die mij zijn bijgebleven:
Zelf enthousiasme uitstralen als coach. Hyper = besmettelijk. Als je zelf gedreven bent en de juiste drive toont, slaat dit sowieso over naar je team.
Mensen challengen. Sommige mensen werken heel graag met persoonlijke targets. Je kan als coach gebruik maken van deze targets om dat extra duwtje te geven.
Mensen betrekken. Het voelt zeer goed aan om een merkbare rol te spelen in het proces. Dat kan bijvoorbeeld door mensen te betrekken bij sommige projecten, door mensen bepaalde zaken te laten testen of zelf iets laten opstarten. Zo voelen zij zich zeer betrokken bij het proces, team of het bedrijf.
Luisteren en tijd nemen om je team te leren kennen. Het lijkt cliché, maar af en toe een moment inlassen om je mensen te leren kennen doet wonderen. Dat schept vertrouwen en betrokkenheid, zorgt ervoor dat mensen bij hun coach terecht kunnen en zich toch veilig voelen op het werk om bepaalde zaken aan te halen.
Hoe reageer ik wanneer iemand niet gemotiveerd is?
In de eerste plaats ga ik een gesprek aan met het teamlid. Dat doe ik in een rustige omgeving waar hij/zij vrijuit kan spreken. De bedoeling van dat gesprek is dat er open kan gesproken kan worden over de redenen. Door gewoon te luisteren en open vragen te stellen, kan men vaak te weten komen wat de achterliggende reden van het gebrek aan motivatie kan zijn.
Dan kunnen we samen kijken hoe we de drive terug kunnen opkrikken. In de eerste plaats probeer ik de rol en het belang van de medewerker in het bedrijf en in het proces duidelijk te maken. Daarnaast probeer ik de medewerker uit te dagen of ik probeer hen te begeleiden naar een andere uitdaging binnen het bedrijf. Die aanpak is natuurlijk afhankelijk van de wensen of het doel van de persoon.
Wat zijn de leukste momenten die ik als Team Coach heb beleefd?
Sowieso zijn nieuwe records altijd fantastisch! In de zomer van 2017 hebben we het ene record na het andere gebroken in het Wings DC: safety, productivity, volume... Er was een ongelooflijke drive, energie en eensgezindheid te merken bij de mensen en dat gaf als coach een hele kick. Als kers op de taart mochten we die resultaten dan ook vieren.
Waarom zouden jongeren voor een carrière in de logistiek moeten kiezen?
Zelf heb ik een heel ander traject gevolgd voor ik bij Nike kwam. Maar ik beklaag me nog geen seconde dat ik in de logistiek ben mogen beginnen. De constante evolutie in de markt (ik denk aan bv onze lead time die naar 8u herleid werd en de triple city shot... ), de leeflijkheid op de vloer, het contact met de mensen, de voldoening van het bijdragen aan het proces... zijn stuk voor stuk elementen waar ik elke dag van geniet. De logistieke sector is bovendien ook heel erg divers, waardoor mensen een hele resem aan skills kunnen aanleren. Ook dankzij de digitalisering van de laatste jaren, het online shoppen en de grotere eisen die de markt stelt is er zeker een groot aanbod van tewerkstelling. Genoeg redenen om een carrière te starten in de Logistiek.