20 January 2025

Veiligheidsverificaties vanaf 1 januari 2025 - One on One

Vanaf 1 januari 2025 is een veiligheidsverificatie verplicht voor alle nieuwe aanwervingen mbt havengerelateerde-, logistieke- en maritieme operaties. Alle bestaande werknemers moeten veiligheidsverificatie ondergaan tegen uiterlijk 30 juni 2027. Meer specifiek, maar niet uitsluitend, zal dit vooral gaan over bedrijven binnen Paritair Comités 226 en 317.

Veiligheidsverificaties vanaf 1 januari 2025 - One on One

Een wat?

Bij een veiligheidsverificatie onderzoeken veiligheidsdiensten of iemand een 'kritieke functie' mag uitoefenen of toegang kan krijgen tot vertrouwelijke informatie. De politiediensten gaan tot 5 jaar terug in databanken kijken of er criminele feiten zijn gepleegd, met in het bijzonder drugsfeiten. 

Heb ik een kritieke functie?

De functieclassificaties zijn verdeeld over vier categorieën:

  1. Functies met toegang tot informatie over een lading
  2. Functies met vrije toegang tot de havenfaciliteiten, ongeacht voor welk bedrijf je werkt
  3. Functies met toegang tot persoonsgegevens van personeel
  4. Functies die beschikken over cruciale informatie ivm havenoperaties en/of faciliteiten

Specifieke voorbeelden: Havenarbeiders, Expediteurs, Bootlieden, Sales, Customer Service, HR, ICT, Scheepsagenten, Douanedeclaranten, Loodsen, Bewakingsagenten etc...

Wie organiseert dit?

De werkgever is verantwoordelijk voor de organisatie en de kost van de veiligheidsverificatie. 

Resultaat van een verificatie?

Een advies zal binnen normaliter binnen de 14 dagen beschikbaar zijn, sommige kunnen sneller worden meegedeeld, sommige later. 

Het resultaat kan zijn:

  • Een positief veiligheidsadvies
  • Een positief veiligheidsadvies met een waarschuwing 

Zat je reeds in deze functie vóór 1/01/2025? Dan kan je deze blijven uitoefenen (wat je werkgever daarmee doet is een ander verhaal)

Zat je nog niet in deze functie? Dan wordt dit aanzien als negatief veiligheidsadvies, jammer maar helaas

  • Een negatief veiligheidsadvies

Het resultaat van de verificatie zal u én het bedrijf die de aanvraag heeft ingediend ontvangen.

Een positief veiligheidsadvies is maximum vijf jaar geldig. Nadien dient een nieuwe aanvraag te worden ingediend.

Een kandidaat aangeworven met negatief veiligheidsadvies, wat nu?

Indien je iemand hebt aangeworven en de opstartdatum komt er aan maar je hebt nog geen resultaat ontvangen van de verificatie? Dat is lastig voor zowel werkgever als nieuwe werknemer.

De meeste van onze partnerbedrijven lossen dit op als volgt:

Ze vragen de verificatie aan kort na het loonvoorstel. Meestal hebben kandidaten nog een opzegperiode die de termijn van ontvangst alvast overschrijdt. Indien de kandidaat toch per direct kan opstarten (bijvoorbeeld Sales, Management of werkloos) dan laten ze deze kandidaat reeds opstarten.

Een clausule* in de arbeidsovereenkomst moet de werkgever indekken. Hierin staat duidelijk dat indien er een negatief advies volgt de overeenkomst onmiddellijk nietig wordt verklaard. Opgepast, de werkgever zal je geen opzegvergoeding meer uitbetalen. Of je nadien alsnog recht hebt op een werkloosuitkering zal RVA bepalen.

*af te stemmen met de bevoegde juridische instanties.

Wij werken met externe selectie- of interimkantoren, wat nu?

De grootste fout die je nu kan maken als bedrijf is een selectie- of interimkantoor inschakelen die niet op de hoogte is van de veiligheidsverificaties en de informatie niet beheerst. Idealiter heeft het kantoor zelf ook een veiligheidsverificatie ondergaan, maar dit is niet verplicht.

Indien het kantoor niet op de hoogte is en geen afspraken heeft gemaakt hierrond met jou als bedrijf, kan dit steeds resulteren in discussies bij negatief advies van een kandidaat. En geloof me, daar heb je geen zin in en geen tijd voor.

INTERIM ➡️ Indien je met een interimkantoor werkt, is het interimkantoor de wettelijke werkgever van de nieuwe collega. Zij zullen de kosten moeten dragen. Opgepast: De kans is zeer groot dat interimkantoren hun tarieven licht zullen verhogen om deze kost alsnog te verrekenen naar de klant toe.

SELECTIE/HEADHUNTING ➡️ Indien je met een selectie of headhuntingpartner werkt is het belangrijk dat je de juiste afspraken maakt over wie welke kost draagt bij negatief advies.

One On One

One On One bereidt zich als nichespecialist reeds voor sinds begin 2024 op de nieuwe regelgeving. Zo zullen wij onze kandidaten en partners vanaf heden informeren met alle noodzakelijke informatie.

One On One is een headhuntingkantoor met voorname specialisatie in de logistieke en maritieme sector voor bedrijven in en rond provincie Antwerpen. Wij bieden vaste jobs aan bedienden en managementprofielen (géén interim).

Belangrijke informatie voor Expediteurs: 

  • 01/07/2025: verplichte veiligheidsverificatie voor alle nieuwe aanwervingen in een kritieke functie.
  • 01/07/2025 – 30/06/2026 verplichte veiligheidsverificatie voor alle personeelsleden in een kritieke functie die nog geen veiligheidsverificatie hebben ondergaan.

 

Alle vacatures bij One on One

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV