7e specialisatiejaar ITL: koppelt jeugdwerkloosheid aan groot aantal openstaande vacatures in logistieke sector in Antwerpen
“Erna nog een Bachelor Logistiek Management of direct aan de slag, het kan allebei”
In februari ging de opleiding International Transport & Logistics (ITL) van start op het Koninklijk Atheneum van Antwerpen in samenwerking met het CVO. Dat wekte alvast de nieuwsgierigheid van TL Hub. Wij spraken met Els Verrijken, afgestudeerd in Maritieme Wetenschappen en opleidingsverantwoordelijke voor het zevende specialisatiejaar.
Eerst en vooral, waarom een specialisatiejaar voor International Transport en Logistics inrichten?
In de sector is er heel veel vraag. De regio Antwerpen heeft 1.900 openstaande vacatures en bovendien telt Antwerpen ook een hoge jeugdwerkloosheid. Voor ons twee belangrijke zaken die de doorslag hebben gegeven om met de richting te beginnen.
Wat houdt de opleiding in?
De opleiding duurt een jaar en we bieden zowel taalvakken Frans, Engels, Nederlands en Duits als Internationaal Transport, Economische Aardrijkskunde en Transporteconomie. Zo krijgen ze een brede basis. In januari en mei kunnen ze hun kennis dan testen door middel van een stage van een maand. Ze moeten deze stages zelf zoeken, aangezien ze later ook zelf op zoek moeten naar een job. We doen ook veel uitstappen. Zo organiseren we een havenweek, workshops en gaan we op driedaagse naar Rotterdam. Op het einde van het jaar ontvangen de studenten een certificaat dat de leerlingen vrijstellingen kan opleveren voor de Bachelor Logistiek Management aan de Artesis Plantijn Hogeschool van Antwerpen.
Waarom zijn jullie in februari begonnen?
De plannen waren er al een tijdje en uiteindelijk heeft de directie de knoop doorgehakt om er in februari mee te beginnen. Het was de bedoeling om studenten aan te trekken die niet tevreden waren over hun studiekeuze op de hogeschool. Op korte tijd hebben we dan aan heel veel marketing gedaan waardoor we naambekendheid bij studenten kregen. Uiteindelijk zijn er 12 studenten ingeschreven. Ik moet zeggen echt een fantastische klas van tien jongens en twee meisjes. Die klas zal afstuderen in februari 2016. Dankzij het feit dat we twee lesblokken hebben, kunnen studenten twee keer instromen zonder problemen. Voor september zijn er trouwens al enkele inschrijvingen.
Wat zijn de toekomstplannen voor de studenten die afstuderen?
Zij kunnen een Bachelor Logistiek Management volgen maar ze kunnen evengoed direct aan de slag. Aangezien de meerderheid ASO gevolgd heeft, zijn er veel die opteren om verder te studeren. Voor zij die beslissen om te gaan werken, zijn er ook genoeg mogelijkheden als bijvoorbeeld hulpexpediteur, in het scheepsagentuur, als waterklerk, in de luchtvracht,…
Waarom zouden studenten moeten kiezen voor een specialisatiejaar i.p.v. direct aan de bachelor te beginnen?
Voor veel studenten komt de hogeschool te vroeg. De overgang is te groot. Wij bieden hen de kans om zelfstandiger te worden, grote pakketten te studeren maar we zijn er ook als ze ons nodig hebben. Als ze later voor logistiek management kiezen, hebben ze al veel leerstof gezien.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Momenteel zijn we bezig met de bouw van nieuw gebouw op Linkeroever. Daar zouden we, als alles goed gaat, in september naar verhuizen. Het zou op veel vlakken een verbetering zijn. We horen dan bij de Watercampus waar nog andere richtingen voor logistiek management gevestigd zijn. Dicht bij de haven en alle kennis bij elkaar, beter kan niet.
Tot slot, wat vindt u van TL Hub?
Ik vind TL Hub een zeer goed platform voor onze studenten. Ze kunnen er zoeken naar stages en werk. Zo krijgen ze een zicht op de arbeidsmarkt. Ik vind het ook positief dat TL Hub regelmatig nieuws publiceert, ik gebruik het soms in de les.
Bedankt voor uw tijd en nog veel succes!
Bekijk al onze stages in de sector van Transport, Logistiek en Supply Chain hier.
Op zoek naar een job? Bekijk al onze vacatures hier.