Logistieke sector is onbekend bij de jongeren en dus oneerlijk onbemind - B. Beddegenoots (LITC)
Ben Beddegenoots, Development Manager bij LITC over de Executive Summer School
“In een week leren we managers de impact op het milieu in de Supply Chain te verminderen”
LITC, een logistiek innovatie- en opleidingscentrum gelegen in het Kempense Laakdal, organiseert einde juni de Executive Summer School. En dat in samenwerking met ELA en VIB. Ben Beddegenoots, de Development Manager, stond ons te woord over wat we van de opleiding mogen verwachten. “We willen innovatie en nieuwe technologieën voor duurzame logistiek verspreiden.”
Wat is uw ervaring in de logistieke sector?
Sinds 1990 ben ik actief in de logistieke sector. Vandaag werk ik als Development Manager bij LITC. Ik leid de uitbouw en ontwikkeling van het centrum. De logistieke sector spreekt mij enorm aan omdat het zoveel meer is dan paletten of dozen. Het gaat om structuur en om verstandig organiseren.
Wat is LITC?
LITC staat voor Logistiek Innovatie- en Training Centrum. We willen jonge mensen en werkzoekenden warm maken voor een studie- of beroepskeuze in de logistiek. We willen ook een inspirerende ontmoetingsplaats zijn voor de sector. Daarnaast willen wij ook innovatie en nieuwe technologieën verspreiden die bij voorkeur ook milieuvriendelijk zijn. En als laatste hopen wij ook iedereen te bereiken die geïnteresseerd is in de sector. Gaande van jonge mensen die nog een studiekeuze moeten maken tot ervaren managers in Vlaanderen en Europa.
Het is gevestigd in Laakdal bij Nike. Zijn jullie aan elkaar gelinkt?
In 2012 is de vzw LITC geboren, waarbij Nike aan de wieg stond (vacatures van Nike zijn op TL Hub). We zijn dan ook niet toevallig gelegen in Nike’s Europese Logistieke Campus. LITC heeft ook nog twee andere aandeelhouders, de Thomas More hogeschool en de KU Leuven universiteit.
Op 29 juni start de Summer school, wat kunnen we daarbij verwachten?
De Executive Summer School duurt van 29 juni tot 3 juli 2015. Ze wordt georganiseerd in samenwerking met ELA ( European Logistics Association) en VIB (Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek). Het centrale thema is duurzaamheid in de Supply Chain. In een week tijd leren we managers welke invloed de sector op het milieu heeft en op welke manieren ze die impact kunnen optimaliseren. ’s Voormiddags worden er lezingen gegeven door vooraanstaande professoren van bijvoorbeeld Kuehne Logistics University en Cranfield School of Management, maar ook door professoren uit de Vlerick Business school. Elke dag zal er een andere module aangeboden worden, waarin de managers de kans zullen hebben om in discussie met elkaar te treden over de duurzaamheid in de sector. ’s Namiddags worden er productiebedrijven bezocht die toonaangevend zijn inzake duurzaam SCM, zoals Nike, Procter & Gamble en AB InBev.
Wie mag zich inschrijven?
Uiteraard mikken we bij deze cursus niet op jongeren, wel op senior managers uit de Supply Chain sector die al vele jaren in de sector meedraaien.
We weten al langer dat de logistieke sector, niet sexy is. Wat zou u willen zeggen tegen studenten om ze aan te trekken naar de logistieke sector?
Ik zou zeggen onbekend is onbemind. Ik weet zeker dat als ze de sector beter leren kennen, dat ze die zouden appreciëren. Ons motto is ook “Logistiek, werkzeker in eigen streek”. In de Logistieke sector is er heel veel werk en bovendien is het boeiend. Je moet niet elke dag naar Brussel of Antwerpen pendelen, want er zijn verspreid over heel Vlaanderen veel bedrijven die een logistieke activiteit hebben. Bovendien staat logistiek je toe om je te ontwikkelen en geeft ze je de kans om een boeiende loopbaan te beleven.”
Tot slot, wat vindt u van TL Hub?
Ik vind TL Hub een zeer goed initiatief. Vooral omdat het een niche job board is, speciaal voor de sector. Er heerst een zekere kloof op de arbeidsmarkt. Door job boards als TL Hub wordt die kloof kleiner en kunnen werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden.
Op zoek naar een nieuwe job in Transport en Logistiek, check hier al onze vacatures